1. 1000 Dolarlık İnsan Beyni
2025’te 1,000 dolar, saniyede 10 ^ 16 devirde (saniyede 10.000 trilyon döngü) insan beyninin eşdeğer işleme hızını hesaplayabilen bir bilgisayar alabilmenizi sağlayacak.
2. Sensör Ekonomisi
Nesnelerin interneti, aygıtlar, kişiler, süreçler ve veriler arasındaki ağ bağlantılarını tanımlar. 2025 yılına kadar, IoE her biri bir düzine veya daha fazla veri toplama sensörü bulunan 100 milyar bağlı cihazı aşacaktır. Bu, hayal gücümüzün ötesinde bir veri devrimini sağlayan 1 trilyonluk sensör ekonomisine yol açacaktır. Cisco’nun son raporu, IoE’nin 19 trilyon yeni yaratılmış değer üreteceğini tahmin ediyor.
3. Mükemmel Bilgi
Mükemmel bilgi dünyasına doğru yol alıyoruz. Her yerde (otonom araba, uydu sistemi, drone, giyinebilen, kamera) veri toplayan sensörler sayesinde, istediğiniz zaman istediğimiz bilgilere ulaşabileceğiz.
4. Küresel Bağlantı
Facebook (Internet.org), SpaceX, Google (Project Loon), Qualcomm ve Virgin (OneWeb), saniyede bir megabit’i aşan hızlarda dünyadaki her insana küresel bağlantı sağlamayı planlıyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde küresel ekonomiye beş milyar yeni tüketici ekleyerek üç ila sekiz milyar arasında müşteriye ulaşacağız. Bu da küresel ekonomiye akan onbinlerce trilyon dolar anlamına geliyor.
5. Sağlık Sektörü
Mevcut sağlık kuruluşları, daha iyi ve daha etkin bakım sunulması gereken yeni iş modelleri olarak karşımıza çıkacak. Günümüzün veri devleri (Google, Apple, Microsoft, SAP, IBM gibi) binlerce yeni girişimcinin hepsi, bugünkü bürokratik ve verimsiz sistemi demokratikleştirecek yeni iş modelleri ile 3,8 trilyon dolarlık bu sağlık sektörüne girecek.
Biyometrik algılama (giyilebilir malzemeler) her birimizi kendi sağlığımızın CEO’ları yapacaktır. Hatta her birimiz, bir donörün ölümünü beklemek yerine, ihtiyaç duyduğumuzda kalp, karaciğer, akciğer ya da böbreği yeniden geliştirebileceğiz.
6. Artırılmış ve Sanal Gerçek
Facebook (Oculus), Google (Magic Leap), Microsoft (Hololens), Sony, Qualcomm, HTC ve diğerleri tarafından yatırım yapılan milyarlarca dolar, yeni nesil görüntüler ve kullanıcı arayüzlerine yol açacak.
7. Yeni Nesil Jarvis’ler
Yapay zeka araştırması önümüzdeki on yılda atılım yapacak. Şu anda Siri’nin faydalı olduğunu düşünüyorsanız önümüzdeki on yılı bekleyin. Çünkü önümüzdeki 10 yılın Siri’si Iron Man’den JARVIS’e benzeyecek. Bunun yanı sıra IBM Watson, DeepMind ve Vicarious gibi şirketler küçülmeye ve JARVIS benzeri yeni nesil sistemleri geliştirmeye devam ediyor.
8. Blockchain
Blok zincirine dayanan merkezi olmayan (küresel) işlemler direkt olarak alıcı ile satıcı arasında ve güvenli bir şekilde gerçekleştiren blockchain, önümüzdeki yıllarda hayatımızda daha da aktif bir rol oynayacak. Özellikle Marc Andreesen gibi yatırımcılar, bu alanda yatırım yapıyor ve en az internetin yaratılması kadar bir fırsat olarak önemli olduğuna inanıyor.
Kaynak: SingularityHub