Fotoğraf temelli platform, ifade ve kimlik gibi başlıklarda puan toplarken aynı zamanda yüksek seviyede kaygı, depresyon, zorbalık ve ‘bir şeyleri kaçırma korkusu’ ile özdeşleştirilmiş. 5 sosyal ağı kapsayan araştırmada sağlık ve zindelik başlıklarında net puanı pozitif olan tek platform ise YouTube. İkinci sıradaki Twitter’ı Facebook ve Snapchat izliyor.
#StatusOfMind (AkılDurumu) isimli anket, Birleşik Krallık genelinde yaşları 14 ila 24 arasında değişen gençlerle yapıldı. Katılımcılar Şubat ayından Mayıs ayına dek sosyal ağların bedensel ve zihinsel sağlıklarını ilgilendiren 14 farklı hususu nasıl etkilediğine ilişkin soruları cevaplandırdı.
En ‘Sağlıklı’ Sosyal Ağ YouTube
Ankette sosyal ağların tamamının sosyalleşme ile ilişkili pek çok fayda ile de anıldığı görüldü. Özellikle kimlik, ifade, topluluk inşası, duygusal destek gibi konularda pozitif puan alan ağlar arasında YouTube, başkalarının sağlığı hakkında farkındalık yaratmak, güvenilir bilgi sağlamak ve depresyon, kaygı, yalnızlık seviyelerinin azaltılmasına katkıda bulunmak gibi faydalarla öne çıktı.
Buna karşın ağların tamamı uyku kalitesi, zorbalık, beden algısı ve ”bir şeyleri kaçırma korkusu” gibi başlıklardan negatif puan aldı. Youtube dışında hepsinin depresyon ve kaygıyı tetikleyici etki gösterdiği ifade edildi.
Sosyal Ağ Şirketleri ve Hükümetler Neler Yapabilir?
Sosyal ağların gençler ve çocuklar üzerindeki zararlı etkilerini azaltmak için araştırmacılar, sosyal medya şirketlerinin bazı değişiklikler yapmasını öneriyor. ”Aşırı kullanım” durumunda uyarı ekranlarının devreye girmesi fikrine katılımcıların yüzde 71’i sıcak baktığını belirtmiş. Dijital olarak değişikliğe uğrayan fotoğrafların belirtilmesi ve akıl sağlığı kırılgan durumda olan kullanıcılara destek verilmesi de öneriler arasında.
Araştırmacılar hükümetin de ‘güvenli sosyal medya kullanımı’ konusunu okulların sağlık derslerine taşıyarak ve gençlerle çalışan eğitimcilerin sosyal medya kullanımı konularında bilgilenmelerini sağlayarak, zararın en aza indirilmesine katkıda bulunabileceğini belirtiyor.
Araştırma raporunda son olarak gençlerin sosyal ağları sağlıklarını koruyacak ve güçlendirecek şekilde kullanmaya teşvik edilmesi ve sosyal ağlardan ‘kurtulma’yı beklemek yerine yeniliği ve geleceği desteklemeye hazır olmak gerektiği notu yer alıyor.
Kaynak: Time