(Bu yazı GaiaDergi’den alınmıştır.)
Evimizin havası zehirli
Günümüzün büyük bir kısmını kapalı alanlarda geçiriyoruz; bu sebeple ortam havasının kaliteli olması sağlığımız, rahatımız ve verimliliğimiz açısından büyük önem teşkil ediyor. Evlerimiz, ofislerimiz gaz, toz, buhar salımı yapan iç hava ortam kirleticileri ile dolu. Bunların başında, uçucu organik bileşen adı verilen gazlar yayan sentetik halı ve perdeler, laminantlar, temizlik malzemeleri, iç mekân kokuları, kokulu mumlar, plastikler ve mobilyalar var. Ayrıca kapalı alanlarda içilen sigara da sağlığımızı tehdit eden diğer bir unsur.
Kirli teknoloji
Teknolojinin gelişmesiyle beraber elektromanyetik dalgalar yayan bir sürü cihaz evlerimizin vazgeçilmez birer unsuru haline geldi. Modemler, bilgisayarlar, cep telefonları, şarj cihazları… Tüm bunlar da bulunduğumuz ortamın havasını kirletmektedir.
Dünyada her yıl hava kirliliğinden yaklaşık 3 milyon insan ölmektedir; bu değer dünyadaki ölüm vakalarının yüzde 5’ini oluşturmaktadır. Tüm bunlar göz önüne alındığında “iç ortam hava kalitesi”nin önemi daha da artmaktadır.
Çözüm ev bitkileri
NASA’nın yaptığı bir araştırmaya göre sağlıklı bir hava için bazı bitkilerden yararlanabiliriz. Bu bitkiler ortamdaki benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen, amonyak gibi kimyasalları temizleyerek daha sağlıklı bir hava solumamıza yardımcı olurlar. Bu kimyasalların insan sağlığına olan etkileri ise cilt ve gözlerde tahriş, halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı, solunum problemleri, astım, burun ve boğaz mukoza zarının tahrişi, kanser hastalıkları olarak sıralanabilir.
NASA kapalı ortamlarda her 10 m² için bir bitkinin bulunmasını tavsiye ediyor. NASA’nın listesinde bulunan ve kimyasalları absorbe etme yeteneği bulunan bitkiler ise şu şekilde: Cüce hurma palmiyesi, aşk merdiveni, kurdele çiçeği, Çin herdemyeşili, bambu palmiyesi, Benjamin, şeytan sarmaşığı, Flamingo çiçeği, Çin zambağı, salon palmiyesi, gerbera, yukka çiçeği, duvar sarmaşığı, paşa kılıcı, kırmızı şans bambusu, barış çiçeği, kasımpatı.
Kaynak: GaiaDergi