(Bu haberde Gazete Duvar‘dan alıntılar kullanılmıştır.)
Telefon dolandırıcılığına epeydir aşinayız. Haberlerde sıkça rastladığımız “teröristlerle ilişkiniz tespit edildi, hesabınızı kontrol edeceğiz” gibi durumlar kadar keskin bir dolandırıcılık yöntemi değil bu yöntem. Hatta size doğrudan zararı dokunmuyor. Ancak Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya mecralarında karşımıza çıkan “Kızım kayıp, Allah rızası için paylaşın”, gibi ilanlar ile tabiri caizse “takipçi kasan” dolandırıcılar, hızla takipçi ve paylaşım sayılarını artırıyor.
Olay aslında o kadar da basit değil
Takipçi sayısını artırmak için birçok kişi çekiliş, yarışma gibi yöntemlere başvuruyor. Herkes takipçisi artsın istiyor. Fakat yalan ilanlarla takipçi artırmanın dolandırıcılık sayılmasının nedeni ise organize bir hareket olması. Yalan ilan ve ihbarlarda yer alan isim, telefon numarası, hesap numarası gibi bilgiler de sahte oluyor. Sadece takipçi sayısının artmasıyla ürün reklamlarından değil, aynı zamanda yardım etmek isteyenlerin gönderdiği kıyafet, para, kontör gibi şeylerden de gelir elde edebiliyorlar.
Nitelikli dolandırıcılık
Adli bilişim uzmanı Mustafa Sansar, “Bu durum bir nevi nitelikli dolandırıcılık. Çeşitli yollarla hitini yükselttikleri sayfaların bir anda ismini değiştiriyorlar. Daha sonra bal reklamı yapan da gördük, bebek ürünleri satan da! İlan verseler belli sayıda kişiye ulaşırlar. Ama bu sayede 3-4 milyon kişiye ulaşabiliyorlar. Hatta bu tarz bir dolandırıcılıktan 3 milyon kazanan bir kişi olduğuna bizzat şahit oldum.”
“Aranma başına para kazanıyorlar”
“İlan üzerindeki numaraların aranması durumunda da operatörler üzerinden aranma başına para kazandırıldığını söyleyebiliriz. O yüzden her numaranın da aranmaması gerekir” diye uyardı. Mustafa Sansar, konu ile ilgili olarak emniyet ve savcılıklara kimsenin şikâyette bulunmuyor olmasının sebebini ise “Duygusal bir sömürü var. İnsanlar da bunun üzerine gitmiyor. Ama karşı taraf bu sömürünün üzerinden dolaylı yollarla para kazanıyor” diye açıklıyor.
Paylaşılanlar stok fotoğraf
Bu sahtekârlığın en son örneklerinden biri de sahte fotoğrafla paylaşılan Feryal Keskinkılıç’ın kayıp ilanı. Bahsedilen ilandaki fotoğraf aslında yabancı internet sitelerinde satılan stok görsellerden biri. Yine aynı isimle ekşisözlük’te de başlık açılmış ve ilanın sahte olduğu vurgulanmış.
Gerçekten yardım etmek için böyle paylaşımlar yapan vicdanlı kimselere önerimiz bundan sonra bu tip paylaşımları yaymadan önce haberin gerçekliğini teyit etmeleri ve güvenilir kaynakları takip etmeleri. Dolandırıcıların maddi ve manevi suistimallerinin en çok gerçek ihtiyaç sahiplerini mağdur ettiğini unutmamakta fayda var.
Kaynak: Gazete Duvar