Oxford Üniversitesi’nde saygın bir araştırmacı olan Dr. Paul Kelly, sabah erken mesaiye başlamanın bünyede olumsuz etki yarattığını iddia ediyor.
Araştırmalara göre erken mesai, vücudumuzun doğal akışına ve biyolojik saatine uygun değil. Diğer bir deyişle biyolojik saatimiz erkenden işbaşı yapmamıza göre programlanmamış. Sirkadiyen saat olarak da bilinen bu döngü, enerji seviyesi, hormon üretimi ve zaman algısı ile birlikte beyin faaliyetlerimizi düzenler ve genetik olarak belirlenmiştir.
Erken mesai sistemi sanayi devrimi ile başladı
Ancak 18. yüzyılın sonlarına doğru, sanayi devrimi ile birlikte üretimin azami ölçüde tutulması ve 24 saatlik dilimin en “verimli” şekilde kullanılması için fabrikalarda 8’er saatten 3 vardiya sistemi geliştirildi. Bu kar odaklı mesai sistemi geliştirilirken biyolojik saat dikkate alınmadı.
Bunun aksine biyolojik saatimiz, iş verimliliğini en üst düzeye çıkarma konusundaki modern stratejilere karşıt olarak günlük güneş ışığı döngüsüne göre şekillendi. Bu nedenle araştırmacılar, sabah 10’dan önce başlayan mesailerin, zihnimizin ve bedenimizin doğal dengesini bozarak biyolojik saatimize zarar vermesi sebebiyle bilimsel olarak işkence sayılacağını iddia ediyor.
“Her birey acı çekiyor ve buna hiç gerek yok”
Araştırmacı Dr. Paul Kelley, British Science Festival’de “uykudan yoksun bir toplumumuz var ve bu uluslararası bir konudur. Her birey acı çekiyor ve buna hiç gerek yok” şeklinde açıklamada bulundu.
Dr. Kelley’nin, İngiltere’deki okulların başlama saatlerini sabah 8:30’dan 10:00’a almak ve öğrencilerin davranışlarındaki değişiklikleri izlemek gibi bir önerisi de var.
İngiltere’de bir okulda denendi
Bu teori sınav dönemini de kapsayacak şekilde bir okulda test edildi. Belirli bir süre sonra öğrencilerin okul hayatındaki değişimleri gayet olumluydu. Okula devam seviyeleri ve okulun genel üretkenliğinin yanı sıra, öğrencilerin notları da bu deneme süresi boyunca önemli ölçüde arttı.
Araştırmacılar, bu ilkelerin işyerleri de dahil olmak üzere toplumun farklı alanlarında denenmeye değer olduğunu ifade ediyor ve kahveyi tek kurtarıcıları olarak gören, çalışmaktan bitap düşmüş çalışanların, daha geç saatte mesaiye başlamaları durumunda, doğal olarak daha üretken ve daha odaklanmış bireylere dönüşeceklerine inanıyor. Yani geç mesai ile biyolojik olarak uykuda olmaları gereken saatte uyuyor olacakları anlamına geliyor.
Geç mesai ile daha üretken ve mutlu bir toplum yaratılabilir
Dr. Paul Kelley, çalışanlarını her sabah saat 10.00’dan önce çalıştırmaya zorlayan işverenlerin, uzun vadede sağlık riskleri olan duygusal ve fiziksel zorlamalara katkıda bulunduklarını iddia ediyor. Kelley’e göre mevcut çalışma koşulları iyileştirilmiş olsaydı, neden olduğu sağlık sorunları gözle görülür biçimde iyileşebilir ve çalışma dünyası genel olarak daha mutlu bir yer olmanın yanı sıra daha üretken olabilirdi.
Kaynak: Truth Theory