- Japonya’nın Kamikatsu kasabası, yerel yönetim ve vatandaş ortaklığıyla etkin şekilde yürüttüğü atık yönetim programı ile örnek teşkil ediyor.
- Çöplerin 34 farklı kategoriye göre ayrıştırıldığı kasabada 2020’ye kadar atıkların sıfırlanması planlanıyor.
- Çöp konteynırlarının bulunmadığı kasabada halk, çöp ayrıştırmayı gündelik yaşamın bir parçası olarak benimsemiş durumda.
Geri dönüştürülmeye uygun materyallerin kullanıma yeniden kazandırılması, sürekliliğinin sağlanması için son derece önemli bir konu ve bu işlemin ilk önemli adımı da şüphesiz çöpleri ayrıştırma işleminin özenle yürütülmesi. İngiltere, İsveç, Almanya gibi ülkeler atıkların geri kazanılması konusunda oldukça başarılı olduğu biliniyor ancak Japonya’nın kuzeybatısında küçük bir kasaba olan Kamikatsu’nun sakinlerinin istikrarlı ve disiplinli çalışmaları gerçekten ilham veren cinsten.
Hedef 2020’ye kadar sıfır atık
Çöplerini alüminyum kutular, çelik kutular, kağıt kutular, kağıt el ilanları gibi 34 süper-spesifik kategorileride biriktiren Kamikatsu sakinleri, sıfır atık projesine 2003 yılında başladı. Atık yakma tesislerinin çevreye çok yüksek miktarda sera gazı salınımı yaparak hem yaşayan halka, hem de doğaya zarar vermesi nedeniyle başlatılan bu uygulamada hedef, 2020 yılına kadar sıfır atığı olan bir toplum haline gelmek. Birey olarak atık yönetiminde oldukça başarılı olunabilir ancak toplum olarak koordine biçimde hareket etmek elbette kolay değil. Kamikatsu’da da atık projesine uyum sağlamak, yaşayanlar için biraz zaman almış. Atıkların temizlenmesi, ayrıştırılması ve atık merkezlerine getirilmesi kasaba sakinlerine başta zorlayıcı gelse de kasabada çöp konteynırlarının olmayışının da etkisiyle insanlar, atık ayrıştırmayı gündelik bir iş olarak görmeye başlamış.
Kayıpsız geri dönüşüm
Kamikatsu’nun atıklarının yüzde 80’i geri dönüşümde kullanılmak üzere ayrılıyor, kalan kısmıysa çöp depolama sahasına gönderiliyor. Kasabada ayrıca insanların ihtiyacı olan eşyaları alıp kullanabilecekleri bir ‘atık dükkanı’ var. Kamikatsu’nun sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşması için gönüllü çalışanlardan oluşan Zero Waste Academy’nin Genel Sekreter Yardımcısı Akira Sakano, yaşam tarzlarını tamamen değiştirmeye çalıştıklarını belirtiyor. Kamikatsu’da 2020 yılına dek kayıpsız geri dönüşümü sağlama hedefi için sergilenen bireysel çaba ve yerel bilinç oldukça dikkat çekici.
Her tür yerleşim yeri için örnek bir model
Toplumun geri dönüşüm bilincinin artmasını sağlayan bu proje dünyanın geri kalanı için de alternatif bir model sunuyor. Kamikasu diğer şehirlere de atıklarıyla doğaya verdikleri zararı azaltma girişimleri için örnek olmuş. ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Diego şehri, geçtiğimiz yıllarda 2030’a kadar atık yönetimi konusunda yüzde 75 oranında iyileşme sağlaması ve 2040’ta atıkların tamamının geri dönüşümle kazanılması hedeflerini açıklanmıştı. Son olarak New York kenti de önümüzdeki 15 yıl içinde sıfır atıkla yola devam edeceği yönünde iddialı açıklamalarda bulunmuştu. Geri dönüşüm bilincinin metropollerde karşılık bulması özellikle önem taşıyor.
Kaynak: Insider