Willink bu yaklaşımını şöyle açıklıyor:
Biri bana saldırırsa ve vurmaya ya da teklemeye kalkarsa kaçabilirim. Tutmuyorlar ya? Onlardan uzaklaşabilirim. Eğer biri sizi tutuyorsa, o zaman ondan kurtulmak için bir tekniğe ihtiyacınız vardır. Ya da sizi yere sermişse bu durumdan kurtulmak için bir tekniğe ihtiyacınız vardır. Eğer biri sadece bana vurmak istiyorsa ondan uzaklaşır ya da kaçarım. Bunda sorun yok.
Ben Jocko Willink. Eski bir askerim ve ‘’Disiplin Eşittir Özgürlük: Saha El Kitabı’’ (Eng) isimli bir kitap yazdım. (Geleneksel bir Japon dövüş sanatı olan) Jiu-jitsu’nun sıkı bir takipçisiyim.
Öz savunma için gayet pratik. Öz savunmada Jiu-jitsu’nun amacı birini yere sermek değildir. Jiu-jitsu’da öz savunma için hedef aslında ayakları yere basar şekilde ve kendini savunacak durumda kalmak ya da doğrulup saldırgandan uzaklaşmaktır. Amaç budur.
Bazı insanlar şöyle düşünebilir: İyi de ben kaçmak istemiyorum. Bunun sizin için nasıl sonuçlanabileceğini bir düşünelim.
Saldırganın bir silahının olup olmadığını bilmiyorsunuz. Ya bıçağı varsa? Ya tabancası varsa? Ya 3-4 arkadaşı varsa? Bu durumda ya vurulursunuz, ya bıçaklanırsınız, ya sakatlanır ya da yaralanıp ölürsünüz. Bir Cuma gecesi sakin sakin caddede yürürken yaşamak isteyeceğiniz şey bu değildir.
Peki diyelim ki siz pek dişlisiniz ve karşınızdakinin de silahı, bıçağı, arkadaşları yok. Kolunu kırdınız. Boğazını sıktınız ve ölümüne sebep oldunuz. Bilin bakalım şimdi ne olacak? Tutuklanacaksınız. Mahkemelerde sürüneceksiniz. Sadece dövmek istediğiniz bu adam için tazminat ödemek zorunda kalacaksınız. Yani sokaklarda bu tip bir karşılaşma sadece bir ‘’kayıp – kayıp’’ durumu olur.
Eğer teması kesip uzaklaşabiliyorsanız, teması kesin ve uzaklaşın. Öz savunmayı bunun için öğrenirsiniz. Biri ailenizden birine saldırdığında ise müdahil olup savunursunuz. Bu yüzden sürekli çalışmanız gerekir. Çünkü bu olabilir ve olduğunda hazır olmanız gerekir. Oradan kurtulup teması kesmek ve uzaklaşmak yapılacak en iyi şeydir. Kalıp dövüşmeniz gereken durumlar için ise kendinizi bunu gerçekten yapabilecek kadar eğitmeniz lazım.
Kaynak: Insider