Teknolojiye düşkünlüğümüzden doğan potansiyel tehlikelere ilişkin tartışmalar yeni bir boyut kazandı. The Wall Street Journal’ın haberine göre, Apple’ın iki büyük hissedarı, Jana Partners LLC ve California State Teachers’ Retirement System (Calstrs), Apple’ın, ürünlerinin özellikle çocuklar ve gençler üzerindeki etkileri hakkında daha fazla sorumluluk üstlenmesi çağrısını içeren bir açık mektup gönderdi.
Kamusal Sağlık Krizi
Bu iki hissedarın, şirketin 900 milyar dolarlık piyasa değerinin 2 milyar dolarlık kısmını kontrol ettiği tahmin ediliyor. Apple, mevcutta ebeveyn kontrol seçenekleri sunuyor ancak bu iki hissedar, teknoloji devinin ”gün geçtikçe büyüyen bir kamusal sağlık krizi halini alan ve ağırlıklı olarak gençleri etkileyen telefon bağımlılığı”na daha çok odaklanmasını talep ediyor.
Jana ve Calstrs bu değişim talebini etkili bir şekilde uygulatabilmek için San Diego State Üniversitesi ve Harvard Medical School gibi kurumlarla ortak çalışmalar yürütüyor.
Mektuptan bazı ifadeler şu şekilde:
Apple sektöre, gelecek neslin gelişimine ve sağlığına özel bir ilgi göstermenin hem ahlaken hem de sektörel anlamda doğru hamle olduğu sinyalini verebilir.
Dünya genelinde, yeni teknolojilerin olası uzun vadeli etkilerinin en başta gözetilmesi gerektiğine ilişkin bir fikir birliği oluşmakta ve hiçbir şirket bu sorumluluğu bir başkasına devredemez.
Kurumsal Sorumluluk
Haberde ayrıca, kurumsal sorumluluğunu ihmal eden diğer şirketleri hedef almak üzere birkaç milyar dolarlık fon arayışında olan Jana’nın tek hedefinin Apple olmadığı vurgulanmış.
Apple CEO’su Tim Cook’un, şirketi – çevre, mülteciler ve ekonomi gibi konularda- sosyal sorumluluk anlamında güçlendirmeye daha yakın bir çizgisi olduğu düşünülüyor. Apple, hissedarlarından gelen mektuba, çocukların teknoloji ile ilişkilerini denetlemeye yönelik araçların 2008’den bu yana etkin olarak sunulduğu ancak ebeveyn kontrolünü güçlendirecek yeni özelliklerin de geliştirilmeye devam edileceği ifadelerinin yer aldığı bir açıklama ile cevap verdi.
Mektubun tam metni burada.
Apple’ın açıklaması burada.
Kaynak: Thrive Global