Jacqui Kenny, Senegal’in Saint Louis sokaklarını ‘’mükemmel kare’’nin peşinde gün boyu arşınlıyor. Köşeyi dönüp o sahneyi görmeden hemen önce neredeyse pes etmek üzere: Bir caminin yanından geçen iki baş örtülü kadın. Parlak renkler, uzun gölgeler ve tadında simetri. Kenny klavyesinin shift – command – 3 tuşlarına basarak masaüstü bilgisayarının ekranındaki görseli fotoğraflıyor.
https://www.instagram.com/p/BR1NFtnlHKL/?taken-by=streetview.portraits
Bu kare Kenny’nin Google Sokak Görünümü üzerinde sanal olarak gezdiği dünya şehirlerinden aldığı 27 bin ekran görüntüsünden biri. Fotoğraflar öyle çarpıcı ki bunların, insanlar tarafından yol tarifi için kullanılan bir websitesinden alındığını tahmin etmek neredeyse imkansız. Kenny çalışması hakkında ‘’samanlıkta iğne aramak gibi’’ benzetmesini yapıyor. ‘’Her caddeyi bir şeyler bulma umuduyla turlarsınız ancak onu sadece aramaya yeterince zaman ayırdığınız zaman bulabilirsiniz.’’
https://www.instagram.com/p/BRJcrGqFzVa/?taken-by=streetview.portraits
Gezgin bir agorafobik
Londra’da yaşayan Kenny agorafobiden (açık alan korkusundan) muzdarip. Bu bozukluk, kişinin evinden uzaklaşınca panik atak yaşamasına sebep oluyor. Kenny 2016 yılında işini kaybettiğinden beri internette gezinmeye epey zaman ayırdığını ifade ediyor. Her şey Google Sokak Görünümü’nde rastladığı ilginç sahneleri kaydetmesiyle başlıyor ve zamanla işi ilerletmeye karar veriyor. Bu şekilde başka türlü asla ‘’ziyaret’’ edemeyeceği yerleri de görme fırsatı yakaladığını fark ediyor.
Hiç gitmediğim bu yerlerde sanki bir şekilde bulunmuşum gibi hissediyorum.
1 yılda bin şehir
İzleyen 1 yılını bu proje üzerinde çalışmaya ayırıyor ve binin üzerinde şehri keşfediyor. Mesaisi her gün kahvaltıdan sonra başlıyor ve gece yarılarına kadar sürüyor. Favorisi Senegal ve Moğolistan gibi kurak çöl ülkeleri. En iyi karelerini ise Instagram hesabından takipçileri ile paylaşıyor.
https://www.instagram.com/p/BT4g9tbFNpi/?taken-by=streetview.portraits
Özgün kusurlar
Kenny’nin projesi gündelik sahnelerdeki sihirli anların yakalanmasına odaklanıyor. Biraz daha yakından incelendiğinde fark edilen silinmiş, bulanık yüzler, bozulmuş yollar, yamulmuş köşeler gibi teknik kusurlar, bu özel karelerin kaynağı hakkında ipucu veriyor. Kenny özellikle Google aracının gölgesinin ya da kaldırdığı tozun görünür olduğu kareleri sevdiğini söylüyor. Bu bileşenlerin sahnelere ‘’başka bir dünyaya ait’’ olma etkisi verdiğini düşünüyor.
https://www.instagram.com/p/BUUyK2Yl5B6/?taken-by=streetview.portraits
Mükemmellik arayışı
Denklanşöre hiç basmasa da Kenny bir fotoğrafçı. Sanal bir dünyayı oluşturan milyonlarca görselin içinde kaybolmuş örtük güzelliğin peşine düşüyor ve yakın gelecekte buna bir son verecekmiş gibi görünmüyor. ‘’Karelerimi 1’den 10’a kadar notlarım ve bugüne dek 8’i aşan bir kare yakalayamadım’’ diyor.
O anı henüz yakalayamadım – arayışımın sebebi bu. Milyarlarca imaj arasında elbette oralarda bir yerlerde bir 10’luk vardır.
Kim bilir belki de bir sonraki köşeyi dönünce?
https://www.instagram.com/p/BVpzIszF0-C/?taken-by=streetview.portraits
Kaynak: Wired