(Bu haberin oluşturulmasında NatGeoTv.com‘dan alıntılar kullanılmıştır)
- Önümüzdeki günlerde gökyüzünde bir dizi olay yaşanacak ve pek çoğu (şehir ışıklarından uzak olanlar tarafından) çıplak gözle görülebilecek.
- 12-13 Ağustos’ta Perseid Meteor Yağmuru, 16 Ağustos – Ay ve Eldebaran, 19 Ağustos – Venüs ve Ay, 21 Ağustos tam güneş tutulması (Türkiye’den izleyemeyeceğiz), 25 Ağustos – Jüpiter ve Ay, 30 Ağustos – Satürn ve Ay (II. Sahne).
Bu ay yaşanacak gökyüzü olaylarından tam güneş tutulması hariç listede yer alan tüm olayları biz de izleyebileceğiz. Aşağıda daha detaylı bir şekilde bu ay yaşanacak gökyüzü olaylarını inceleyebilirsiniz.
12 – 13 Ağustos – Perseid Meteor Yağmuru
Ağustos meteor yağmurları 12 Ağustos (GMT’ye göre) saat 17:00’de en belirgin noktaya ulaşıyor. Ülkemizde de iki gün boyunca seyredilebilecek olan meteor yağmuru, gün doğumundan hemen önceki saatlerde çok daha rahat seyredilebilecek. Ay parlak ve büyük olsa bile meteor yağmuru, izlenebilecek kadar parlak olacağı ve saatte yaklaşık 100 tane göktaşı gözlenebileceği söyleniyor. Yine de daha net bir görüntü için şehir ışıklarından uzak bir yerde, sırtınızı Ay’a dönerek izlemeniz kayan yıldızları daha net seçmenizi sağlayacaktır.
16 Ağustos – Ay ve Eldebaran
Her gün doğumunda doğuda görünen ve herkesin yıldız sandığı en parlak cisim aslında Venüs gezegenidir. 16 Ağustos’ta, Venüs’ün sağ üstünde yer alacak olan hilal, turuncu renkli Eldebaran yıldızına çok yakın olacak. Efsanevi Boğa takım yıldızında boğanın gözüne işaret eden bu dev yıldız, Ay’a çok yakın olacak. Ancak bu belirgin yakınlık bir optik yanılsamadan ibaret. Ay ortalama 386.240 kilometre uzaklıktayken, Eldebaran 65 ışık yılı uzaklıkta.
19 Ağustos – Venüs ve Ay
19 Ağustos’ta Venüs, şafak sökerken küçülen hilale arkadaşlık edecek.Ufka yakın noktada yakınlaşacak olan Ay ve Venüs, tabiri caizse Türk bayrağını oluşturacak. Kaçırmak istemeyenler şimdiden kenara not alsın.
21 Ağustos – Tam Güneş Tutulması
Yılın en çok konuşulan gökyüzü olayı, Amerika’da görülecek olan tam güneş tutulması. Ay Güneş’i tam olarak örterken Amerikalılar eşsiz şölenin tadını çıkaracaklar. Tamamen kararmış Güneş, yaklaşık iki dakika boyunca Oregon’dan Güney Carolina’ya uzanan 112 km’lik koridorda bulunan herkes tarafından görülebilir olacak. Maalesef bize tutulma yok.
Tam tutulma güzergahının kuzey ve güneyindeki tüm diğer seyirciler ise kısmi bir tutulma görecekler. Yani Kanada, Orta Amerika ve Güney Amerika’nın bir bölümü güneş tutulmasını kısmi olarak görebilecekler. 21 Ağustos’ta en açık gökyüzü batı ABD’de batı Oregon’dan Nebraska’ya ve oradan Tennessee’ye uzanan bölge olacak.
25 Ağustos – Jüpiter ve Ay
25 Ağustos’ta, günbatımından kısa süre sonra Jüpiter’le Ay’ın hilal halini yanyana görmek için güneybatıya bakmanız gerekiyor. 19 Ağustos’ta olduğu gibi yine etkileyici bir görüntü ortaya çıkacak. Eğer bir teleskopunuz varsa ve biraz daha dikkatli inceleyecek olursanız mavi Spica yıldızı, kozmik ikilinin tam altında ortaya çıkışına da şahit olabilirsiniz.
30 Ağustos – Satürn ve Ay (II.Sahne)
İlki 2 Ağustos’ta gerçekleşen bu gökyüzü olayı, 30 Ağustos’ta tekrarlanacak. Ay’ın Satürn ile birlikte görüleceği olay, akşam güneye bakıldığında görülebilecek. İkiliyi gün batımından hemen sonra görebileceğiz.