Hepimiz akıllı telefonların tehlikeleri hakkında haberler okuduk ama onları ne kadar ciddiye alıyoruz? Sonuçta, çoğumuz telefonlarımızı seviyoruz ve şimdi onlarsız bir yaşam düşünemiyoruz. Ancak onlarsız bir yaşam düşünemiyorsak, onların sağlığımızla ilgili riskleri bilmemiz ve önlem almamız gerek. İşte akıllı telefonların bazı tehlikeleri ve alınabilecek önlemler…
Mikroplar
Akıllı telefonunuzu günde kaç kere kullanıyorsunuz? Şimdi bu sorunun ardından “Günde kaç kere telefonunuzu bir yere bırakıyorsunuz” ve “Günde kaç kere elinizi yıkıyorsunuz” sorularını düşünün. Hatta telefonunuzu tuvaletin herhangi bir yere bıraktıktan sonra elinizi yıkadığınızı ve telefonunuzu geri aldığınızı aklınıza getirin. Bu olaylar neticesinde gün içinde birçok mikroba maruz kalabilirsiniz. Bu nedenle elinizi sık sık bakteri önleyici sabunlarla yıkamalı ve temizlik mendilleriyle silmelisiniz.
Telefonun Yol Açtığı Araba Kazaları
Akıllı telefon bağımlılığı devam ettikçe tehlikeleri de artıyor. Örneğin, araba kullanırken sosyal medyaya bakmak ya da mesajlara yanıt vermek ölüme davetiye çıkarıyor. Bir mesaja yanıt verirken küçük bir çocuğun da ölümüne neden olabilirsiniz. Şimdi bu olayın başınıza geldiğini ve arabada yapmanız gerekenin kısa bir süreliğine telefona bakmamanız olduğunu düşünün.
Fiziksel ve Duygusal Olumsuzluklar
Hemen hemen her saat telefonunuzu kullanmanız parmaklarınıza ciddi derecede zarar verir. Özellikle mesajlaşma sırasındaki hareketler bir süre sonra sabit hale gelir bu da eklem ağrılarına neden olabilir. Bu fiziksel olumsuzlukta yerini strese bırakır. Bu strese kendinizi kaptırmamak için ara sıra çevrimdışı olun. Kendinize zaman verin, bir süre her şeyi kapatın. Tekrar açtığınızda bıraktığınız sanal dünya hala orada olacak
Yukarıdaki durumlar hayati tehlike oluşturmazlar ama fiziksel ve duygusal olarak kişiye ciddi zarar verebilirler. Bu nedenle, ara sıra telefona bakma ve bazı mesajlara, sesli mesaj yöntemiyle yanıt vermek iyidir.
Radyasyon
Akıllı telefonu kullanırken farketmeye bilirsiniz ama telefonunuz açıldığı anda ciddi bir radyasyona maruz kalıyorsunuz. Telefonunuz cebinizde olsa bile aldığı ve yaydığı enerji, insan sağlığını olumsuz etkiliyor ve özellikle çocuklarda büyük risk oluşturuyor. En azından çocukların akıllı telefon kullanmalarını sınırlandırmak, bu riskleri azaltmakta yardımcı olabilir.
Alerji
İster inanın ister inanmayın, bazı insanların telefonlara alerjisi olabiliyor. Özellikle telefonlarda bulunan nikel metallere maruz kalmak, egzama benzeri hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Hafif bir semptomda kızarıklık varken, ciddi bir reaksiyonda cildiniz patır patır dökülebilir. Telefonunuza kılıf alırsanız bu sorunu çözebilirsiniz.
İşitme Kaybı
Akıllı telefonların en güzel yanlarından biri, istediğiniz yerde sevdiğiniz müzikleri dinlemektir. Ancak yüksek sesle müzik dinlemek ve mikrop dolu kulaklık kullanmak, sağlığınız için ciddi problemlere neden olabilir, mesela kalıcı işitme kaybına. Bu durumla ilgili çözüm kolay: Müziğin sesini ya kısın ya da müziği kapatın.
Odaklanma Sorunu
Bir akıllı telefona bağlı olmak, sosyal medyada neyi kaçırdığımıza kafa yorup sürekli uygulamalara bakmak, odaklanma sorununu yaratabilir. Bir telefon hayatınıza ne kadar müdahale ederse, başka şeyleri o kadar gözden kaçırabilirsiniz, özellikle de doğayla ilgili güzellikleri.
Göz Yorgunluğu
Akıllı telefonların en büyük avantajı, onları bilgisayar gibi kullanıp, onlarla çok iş yapmamızdır. Ancak çok fazla akıllı telefona maruz kalmak, baş ağrısına, bulanık görmeye, göz kuruluğuna neden olabilir. Bu tür göz sorunlarını önlemek için, küçük yazı tiplerini kullanabilir, telefonunuza belli bir mesafeden bakabilir ve ara sıra gözlerinizi dinlendirebilirsiniz.
Üreme Sorunları
Akıllı telefonların sağlığa etkisi üzerine yapılan araştırmalar, erkeklerin sperm sayılarında düşüklük yaşandığını, sağlıklı ve hareketsiz bir yaşamla birlikte kısırlığa neden olduğunu ortaya çıkarıyor. Özellikle akıllı telefonları pantolon ceplerinde taşımak, hem erkeklerin hem de kadınların cinsellikle ilgili sorunlar yaşamasına neden oluyor. Telefonunuzu başka yerde taşımak, sizin için iyi olabilir.
Kaynak: ViralVentura