2014’te Virginia Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada sıkıcı insanların, mizah duygusu yoksunluğundan iletişim problemlerine, duyarsızlıktan kendini tekrar etmeye, iyi bir anlatıcı olmamalarına rağmen sürekli konuşmak istemelerine kadar birçok özelliği sıralanmış.
Karşılıklı İletişim Kuramazlar
Sağlıklı bir iletişim yapısında “simetrik diyalog” -yani bir senkronizasyon içinde- karşılıklı konuşma ve dinlemeye dayalı bir yapı varken, sıkıcı insanlar dengesiz bir diyalog biçimi uygularlar. Ya sürekli konuşur ya da sürekli dinlerler.
Beden Dilini Anlamazlar
Genellikle karşı tarafın “Anlattıklarından sıkıldım ancak kabalık olmasın diye seni bölmüyorum” mesajını, onlar yüksek sesle dile getirmeden idrak edemezler.
Mizah duyguları yoktur
Mizah yönü, insanlarda aynı zamanda bilişsel bir esnekliktir. Bir konuyu ya da olayı farklı perspektiflerden değerlendirme ve harmanlama yeteneğidir. Sıkıcı insanlar ise karşılarındaki insanları güldürebilme konusunda hiç de başarılı sayılmazlar.
https://giphy.com/gifs/o5oLImoQgGsKY
Aynı hayat döngüsünde yaşarlar
Her cumartesi alışveriş merkezine gitmek, her salı takip ettiği dizinin yeni bölümünü izlemek gibi sınırlı bir hayat rutinleri vardır. Farklı şeyler denemekten, yeni yerler görmekten kaçınırlar.
Duyarsızdırlar
Sürekli bir şey anlatsalar da, sessiz kalsalar da, etraflarındaki insanların tepkilerini izlemez ve önemsemezler. Bu tavırlarıyla bulundukları ortamdaki insanların ortak kaygılarını görmezden gelmiş olurlar.
Kendilerine ait görüşleri yoktur
Bir konudan bahsederken tecrübelerini ya da bakış açılarını aktarmazlar. Eleştirel düşünmedikleri için insanlara sunacak bir fikirleri de olmaz. Genel anlamda başkalarının fikirlerine katılırlar.
İyi bir anlatıcı değildirler
Hikaye oluşturup anlatmak ya da var olan bir hikayeyi aktarmak konusunda sorun yaşarlar. Anlatacakları şeyi benimseyip öyküleştiremedikleri gibi, anlatırken karşılarındaki insanları da sıkarlar.
Olayları başkasının gözünden göremezler
Duygusal zekaları düşüktür. Karşılarındaki insana değer verip anlamaya çalışmazlar. Diyalog kurarken empati yapma yetisinden yoksundurlar.
Yeniliklere kapalıdırlar
Beynimiz sürekli yenilik arayışındadır. Eğer karşınızdakine yeni bir şey sunamıyorsanız, beynin yenilik arayan tarafı zamanla uyarılmamaya başlar. İnsanlar farklı şeyler öğrendiği kişilerle yaptıkları muhabbetten daha fazla keyif alırken, aynı şeyleri tekrarlayıp duran kişilere sadece “katlanır.”
Kimseyi konuşmaya davet etmezler
Sıkıcı insanlar genel anlamda bir fikirleri olmamasına rağmen ayrıntılarda boğularak bir şeyler aktarma eğilimindedirler. Konuşurken insanların sohbete katılıp katılmadığını ya da dinleyip dinlemediğini önemsemezler. Sohbet ederken bir kişinin konuşma dışında kalmaya başladığını farketmesine rağmen onu konuşmaya davet etmezler.
Kaynak: Insider