Dünyanın şımarık çocukları
Gazeteci Tom Wolfe, 1976’da New York dergisi için kaleme aldığı yazıda “Baby Boomer”ları “Ben Kuşağı” olarak adlandırmış ve bu etiketi onlara yapıştırmasının sebebini, kuşağın kendilik ve kişisel gelişim üzerine fazla yoğunlaşmasından kaynakladığını ileri sürmüştü. Yıllarca ekonominin kaymağını yemiş olan bu neslin mensuplarının, günümüzde birçok firmanın üst yönetiminde ve haliyle sektörleri tekellerinde tuttan kişiler olması; değişime kapalı, bildiğini okuyan ve yeniliğe pek de sıcak bakmayan bir yapıya sahip olmalarını daha da kritikleştiriyor. Wolfe’e göre lider konumuna rağmen, bu kuşağın tercih ettiği yöntemlerde bir yenilik nüvesi sezmek hemen hemen mümkün değil.
Bulmak istediğin gibi bırak(saydın)
Wolfe, yazısında İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonraki “nüfus patlaması” yıllarında doğan bu 1 milyar bebeğin narsistik yetişkinlere dönüştüğünü ve bunun anne- babalarından kaynaklandığını öne sürüyor. Boomers neslinin kendinden sonraki nesillere bıraktığı dünya, oy güçlerini kullanarak, kendi menfaatleri doğrultusunda hareket eden politikacıları seçtikleri, borçların arttığı ve ekonomik çöküşün yaşandığı bir dünyaydı. Dolayısıyla yeni nesil, daha fazla borç, daha yüksek oranda işsizlik ve ciddi oranda bir çevresel yıkımla karşı karşıya kalmış oldu.
Sonuç olarak, Boomers aslında oyunu, çok iyi çalışmayan bir toplum ve hükümet yaratmaktan yana kullanmış oldu.
Enkaz devraldık
Yazar ve girişimci Bruce Gibney, “Sosyopatlar Kuşağı” adlı kitabında, özellikle orta sınıf Baby Boomerların hem bireysel hem de toplumsal olarak sosyopatik olduğuna ilişin bir sav ileri sürüyor. Gibney, bu nesli, diğer nesillere kıyasla empati eksikliği, saygısızlık, egoizm ve dürtüsellik gibi antisosyal özelliklerin ve davranışların hakim olduğu bir nesil olarak tanımlıyor. Carolyn Gregoire, tarafından kendisine yöneltilen ”nesillere bu şekilde bir etiket uygulamanın doğru olup olmadığı” sorusu üzerine, “Sanırım davranışları ve politikaları belirli tanı ölçütleriyle eşleştirebilirsiniz. Boomerlar için – yaşları 50 ila 70 aralığında – yıllardır topladığımız veriler, onların sosyopatinin bu kriterleriyle eşleştiği konusunda bize fikirler veriyor. Boomer anaakımı hakkında muazzam miktarda veri var ve antisosyal kişilik bozukluğunun tarifi ile şaşırtıcı bir şekilde uyuşuyor. Benlik saygısı daha yüksek, ancak hem literal anlamda hem de kendi meselelerine yaklaşımlarında daha asi ve dağınık olma eğilimi gösteriyorlar. Bu bir etiketse, doğru bir teşhis etiketi” şeklinde yanıt verdi.
Kaynak: HuffingtonPost