”Minik Pililer”
Londra Kraliyet Sanat Akademisi İnovasyon ve Tasarım Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Ryan Yasin, yenidoğan yeğenine aldığı hediyeyi ulaştırmak için Londra’dan Danimarka’ya gittiğinde, aldığı kıyafet artık yeğeninin üzerine olmayacak kadar küçülmüştü. Çocuk kıyafetlerinin hızlıca küçülmesi, tasarımcının aklına teknoloji ve tasarımı birleştirebileceği bir fikir getirdi. Bu fikirle Ryan Yasin, “moda endüstrisinin yarattığı israfı azaltacak bir çözüm bulmak” amacıyla Petit Pli (Minik Pili) isimli bir marka oluşturdu ve çocukların 6 aydan 36 aya kadar giyebilecekleri, onlarla birlikte büyüyebilecek kıyafetler tasarlamaya başladı.
Yeni nesil kumaş tasarımı
İlk olarak sentetik bir kumaşı belli bir şekilde kıvırarak bir kumaşın her iki yönde de genişletilmesinin mümkün olduğunu farketti. Bu bilginin ışında, kumaşları fırınındaki özel bir kalıpta ısıtarak pililer oluşturdu ve bir çift minik pantolon dikmeye başladı. İlk prototipini evinde oluşturan Ryan Yasin, bu çalışmasını hem henüz bebek olan hem de 2 yaşında olan yeğenine giydirdiğinde kıyafetlerin her iki yeğenine de uyduğunu gördü.
Yeni ebeveynlerin ve küçük çocukların hayatı öğrenme ve yeni bilgileri alma konusunda açık fikirli olduklarını düşünüyorum. Petit Pli’nin modanın lüzumsuzluğuna ve uzun ömürlülüğün hayatiliğine dikkat çekebilmesini umuyorum.
Uzay teknolojisi
Ryan Yasin, aynı zamanda bir çocuk büyürken yeni bir ceket satın almamanın paradan tasarruf etmenin yanı sıra, bu kıyafetlerin imalatı, nakliyesi ve kısa süre kullanılıp doğaya bir atık olarak bırakılması gibi sorunları bertaraf ederek de sürdürülebilirliğe bir katkı sağlayacağını düşünüyor. Havacılık mühendisliği alanında geçmişi olan Yasin, nano uyduların paketlenme biçiminden esinlendiğini belirtiyor ve genişletilmiş giyim biçiminin, doğrudan somut yapının ambalaj oranları ile belirleceğini ekliyor. Kıyafetin üzerindeki ızgara benzeri kıvrımlar dikey şekilde tasarlandığından, hem yağmurun kıyafet üzerinde kalmasını engellediğini, hem de yemeklerde üzerlerine dökecekleri kırıntıların kıvrımlar sayesinde kıyafette kalmayacağını belirten Ryan Yasin, şu anda eski giysilerdeki elyafları yeni giysiler haline dönüştüren bir geri dönüşüm sistemi üzerinde çalışıyor.