Aforizmacılık
Bildiklerinizi uygulamaya muktedir bir insan sarrafıysanız zaman tünelinizde ”anlamlı…” notuyla paylaşılan sahte bir Mevlana, Can Yücel, Neyzen Tevfik, Necip Fazıl ya da Nazım Hikmet alıntısına rastlamamış, alalade hatta anlamsız lafların müthiş şeylermişçesine allanıp pullanıp paylaşıldığına tanık olmamışsınızdır. Fakat ne yazık ki çağımızın dermansız dertlerinden biri de sığ ”edebiyat parçalama”nın ve ”ilham verme”nin bir trende dönüşmüş olması. Çoğu durumda bunu yapanlardan ”arkadaşlıktan çıkar” butonuna basarak uzaklaşmak kolay değil.
Zırvalık jenaratörü
Kanada Waterloo Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Gordon Pennycook ve 4 diğer araştırmacı çalışmalarında rastgele ”özlü söz” üreten sebpearce.com web sitesini kullandı. Site kendini ”yeni nesil zırvalık jenaratörü” olarak nitelendiriyor.
”Bu web sitesiyle karşılaştığımda bu konuda bir araştırma var mı ve insanlar bu sözlerin anlamlı olduğunu gerçekten düşünüyor mu diye merak ettim.” diyor Pennycook.
Zaman tünelimde bunlar kadar berbat olmasa da pek çok motivasyon alıntısı görüyorum. Bir yazı ve o lafı kesinlikle söylemediği belli olan birinin fotoğrafı… Buna çok rastlarsınız.
Sahte arif olan anlamıyor
Araştırmada 300 katılımcıya bu sahte zırvalıkları da içeren çeşitli cümleler sunularak onlardan bu ifadeleri derinlikleri / anlamlılıkları bakımından 1 ila 5 arasında değerlendirmeleri ve ”anlamlı” ”zırva” ve ”bayağı” olarak sınıflandırmaları istenmiş. Buna ek olarak katılımcılar bilişsel beceri ve karakter testlerine de tabi tutulmuşlar.
”Zırva” olanı tespit edemeyen ve sahte sözleri gerçek sananların zeka seviyelerinin düşük, derin düşünme becerilerinin kısıtlı olduğu ve bu kişilerin komplo teorilerine ya da paranormal inanca eğilim gösterdikleri tespit edilmiş.
Nietzsche’nin deyişiyle bu kişiler ”zihnin yansımasından oluşan camdan kabin içinde kilitli kalmış”…
Kaynak: Vice