Ticari balık üretim yöntemlerini tartışmaya açan bu bilgi ile dünya genelinde mutfakların en popüler balıklarından olan somonun pembeliğine dayalı şöhreti zarar görür mü bilinmez ama şimdilik ABDli tüketiciler 1 dolar kadar farkla daha koyu pembe olan somonu satın alma eğilimi gösteriyor.
”Somon Kırmızı”
Deniz balıkları ve yerel deniz canlıları hakkında kitapları olan Yazar Paul Greenberg’e göre somon kırmızısının kitlesel üretimden önceki zamanlarda somonun ‘zengin balığı’ olarak görülmesine dayanan kültürel bir etkisi var. ”Somonun bu kadar sevilmesinin sebebi rengi. Egzotik ve dikkat çekici. Genellikle beyaz, bej ya da grilerle bezeli balık tezgahlarında hemen öne çıkıyor.”
Yabani Olanın Sırrı Ne?
Yabani somon, karides vb. deniz canlıları ile beslenerek bu rengi yakalarken çiftlik somonlarının aynı rengi almaları için yemlerine akstaksantin adı verilen bir pigment eklenmesi gerekiyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin 1 kg. yemde 80 mg.’ı aşmadığı sürece insan sağlığına zararı olmadığını belirttiği bu madde, eczanelerde insanlar için antioksidan olarak da satılabiliyor. Ancak çiftlik somonlarının beslenmeleri için üretilen yemlere eklenen katkı maddeleri bununla sınırlı değil. Antibiyotiklerin ve parazit ilaçlarının bu tip katkı maddelerinden daha ciddi tartışmalara sebep olduğunu bilmekte fayda var.
Renklendirmenin Bedeli
Renklendirme hiç de ucuz bir yöntem değil. 2011’de yapılan bir araştırmaya göre renklendirme çalışmalarının maliyeti toplam üretim maliyetinin yüzde 20’sine karşılık geliyor. Bu sebeple bu maddenin kullanımında hassas davranan üreticilerin bazıları maddenin sadece renk vermek için değil aynı zamanda balıkların besin değerini yükseltici etkisi olduğu için de kullanıldığını savunuyor. Yine de neredeyse tamamı, tüketicilerin beyaz somon tercih etmeleri durumunda pigmentasyon yöntemini tamamen bırakmayı seve seve kabul edeceklerini belirtiyor.
Kaynak: Time