(Bu haber ocean plastics serisinin bir parçasıdır.)
ABD Çevre Koruma Ajansı’na göre, Amerikalılar 2014 yılında 258 milyon ton çöp ürettiler. Bu çöplerin bir kısmı geri dönüştürülmüş ya da kompost yapılmış olmasına rağmen, birçoğunun hikayesi katı atık sahalarında bitiyor ve bu da iklim değişikliğine neden olan sera gazlarını açığa çıkarıyor. Ayrıca önemli bir miktarı da okyanuslara dökülüyor ve hayvanlar ya yemeye çalışırken ya da farklı şekillerde bu çöplerden zarar görüyor – özellikle balıkçı ağları ve şişe kapakları gibi malzemeler yüzünden.
Plastikler tamamen yok olmuyor
Bir elma çekirdeğinin doğada parçalanması yalnızca 2 ay sürerken, Ulusal Okyanus ve Atmosfer Birliği’ne göre plastik bir su şişesinin ayrışması 450 yıla kadar sürebiliyor. Daha da önemlisi bilim insanları, plastiklerin asla tamamen yok olmayabileceğini söylüyor. Örneğin, plastik çöpler okyanusa dökülürse, mikroplastik olarak bilinen daha küçük parçalara ayrılır. Bu parçacıklar balıkların ve kabuklu deniz canlılarının yemesiyle deniz ürünleri tüketen insanlara aktarılır.
Günlük bazda verilen zarar
Elektrik dağıtım şirketlerini seçmelerinde insanlara rehber olan SaveOnEnergy isimli şirket, geçtiğimiz günlerde uzun ömürlü çöp sorununu canlandıran bir çift illüstrasyon yayınladı. SaveOnEnergy grubu, gündelik malzemelerin ayrışma sürelerini bulmak için Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi gibi hükümet kaynaklarını kullandı – sonuçlar sizi düşünmeye sevk edebilir.
SaveOnEnergy editörü Heather Bailey, HuffPost’a yolladığı e-postada “ayrışma süreleri gibi basit verilerin gün yüzüne çıkarılması ve düşüncesizce ‘savurmanın’ doğaya etkisinin gösterilmesi, bu konuda farkındalık yaratmanın küçük bir yoludur.” ifadelerini kullanıyor.
Ne yapabiliriz?
Günlük yaşamınızda kirlilikle mücadele etmenin basit yolları vardır: Tek kullanımlık malzemeleri (örneğin pipet veya tek kullanımlık kaplar gibi) tüketmemeyi ve kullandığınız her şeyi geri dönüştürmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca, yerel sahil temizliklerine yardımcı olmak için gönüllü olabilirsiniz.
Kaynak: Huffpost