Bahar: Güneşin, temiz havanın ve elbette ‘çekidüzen verme’nin zamanı.
Zihnimizin bulunduğumuz ortamdan, çevremizdeki irili ufaklı tüm uyaranlardan etkilendiği sır değil. Dağınıklığı ‘kanıksadığımızı’ düşündüğümüzde bile, enerjimizin bir kısmı o dağınıklığı görmezden gelmeye, yok saymaya harcanır. ‘İndirilenler’ klasöründe birikenler, okunmamış e-postalar, dürtükleyen bildirim simgeleri, biz adını koysak da koymasak da zihnimizi bir anlamda rahatsız etmeyi sürdürür.
Havaya, toprağa, suya düştüğüne inanılan cemrelerin canlandıran, ferahlatan etkisini dijital ortamlarımızda da deneyimlemek mümkün. Bir Pazar temizliğini de cihazlarımızın ve hesaplarımızın havasını değiştirmek için planlayalım.
Bildirimleri kapatmakla başlayalım mı?
Ertelemeden mümkünse şimdi, değilse en kısa zamanda, telefonunuzun bildirim izinlerini kontrol ettiğiniz bölümüne girin. Gerçekten haber almak istediğiniz uygulamalar dışında kalan tüm uygulamaların bildirimlerini kapatın. Şu prensip faydalı olabilir: Gerçek insanlardan gelen gerçek mesajlar ve belki en sevdiğiniz haber uygulamasının mesajları dışında hiçbir şey için bildirim almayı kabul etmeyin.
Fotoğrafları ayıklayın
Birine yollamak için aldığınız ekran görüntüleri ya da aynı karenin birbirinden anlamlı bir farkı olmayan 20 versiyonu… Sayısız fotoğrafı tek seferde gözden geçirmek yorucu olabileceği için önce ekran görüntüleri klasörünü hedefleyin. Burayı temizledikten sonra belli bir tarih aralığındaki fotoğraflarınızı gözden geçirin. Gereksiz fotoğrafları temizlemek depolama masraflarınızı ve karbon ayak izinizi en aza indirir.
Kimliğinizin, kredi kartınızın ya da kişisel bilgilerinizi içeren herhangi bir dokümanın fotoğrafını saklamayın. Bu lüzumsuz derecede yüksek bir risk yaratır.
Şifre yöneticisi kullanmaya başlayın
Şifre yöneticileri güvenli şifreler oluşturmanızı, şifrelerinizi kaydetmenizi ve tek bir yerden yönetebilmenizi sağlar. Eğer bunu şu an yapmak istemiyorsanız lütfen tahmin edilmesi kolay şifrelerinizi hemen değiştirin. Bir şifreyi birden fazla hesapta kullanmayın. Hatırlayabileceğiniz ancak başkaları tarafından tahmin edilemeyecek şifreler oluşturmanın yollarından biri, sizin için bir anlamı olan ancak başkalarına hiçbir şey ifade etmeyen ifadelerden kombinasyonlar yapmaktır. Arkadaşlarınızla aranızdaki (halka mal olmamış) bir şakadan, yanlış anladığınız şarkı sözlerinden ya da çocukken uydurduğunuz bir söz öbeğinden, berbat kelime şakalarından faydalanabilirsiniz. Yine de en iyisi, bir şifre yöneticisi kullanmak.
İki adımlı doğrulamayı devreye alın
Mümkün olan her hesabınızda çift faktörlü doğrulama olarak da bilinen ve şifrenizin çalınması durumuna karşı hesabınıza fazladan bir güvenlik katmanı eklemenize imkan veren bu güvenlik önlemi aktive edin.
Aboneliklerden (seri) çıkın
Telefonunuzdaki bildirimleri sınırlandırmak kadar iyi gelen şeylerden biri de e-posta kutunuza düşecekler üzerinde kontrolü ele almaktır. İstenmeyen bir e-postayı silmek bir an için daha kolay gelse de, mail’in en altında bulunan ‘abonelikten çık’ seçeneğini tercih etmemek zamanla istenmeyen mail yığınları içinde kalmanıza sebep olabilir. Silinmiş e-postalar klasörünüze gidin ve okumadan sildiğiniz ne kadar e-posta varsa, hepsinin ‘abonelikten çık’ ‘unsubscribe’ emrini verin.
Google’dan sizi daha az izlemesini talep edin
Google’ın web aramalarından YouTube izlemelerine ve hatta gittiğiniz yerlere kadar envai çeşit etkinliğinizi takip etmesini istemiyorsanız, myactivity.google.com’a gidin ve izleme yetkisini sınırlandırın.
İndirilenler klasörü
En önemli dosyalarla en anlamsız dosyaların, yanlışlıkla indirilenlerin, doğru isimlendirilmedikleri için bir daha bulamadıklarımızın buluşma yeri. Bu mahşer ortamına az da olsa düzen getirmek için görür görmez lüzumsuz olduğunu anladığınız her şeyi silin – önemli bir dosyayı silmemek adına dosya tipini ve boyutunu dikkate alın. Silmek istemediğiniz dosyaları indirilenler klasöründen alın ve işlevlerine karşılık gelecek şekilde isimlendirilmiş klasörlere yerleştirin.
‘Google ile bağlan’ ‘Facebook ile kaydol’ demeyin
Her platforma e-mail hesabınızla ve ayrı bir şifre ile kaydolun. Facebook ve Google gibi ‘ana hesap’larınız üzerinden yetkilendirdiğiniz üçüncü parti uygulamaları kontrol edin ve lüzumsuz olanları ayıklayın.
Aktif olmayan hesaplarınızı silin
Kullanmadığınız uygulamaları telefonunuzdan silmeden önce hesabınızı silin. Artık kullanmadığınız e-ticaret ya da iş bulma sitelerinden de hesaplarınızı silmeyi ihmal etmeyin.
Floppy disk mi?
Evin karanlık bir köşesinde, tozlu bir rafında çalışıp çalışmadığından emin olunamayan bilgisayarlar, diskler, CD’ler, harici bellekler, kısacası tedavülden kalkmış ne kadar cihaz ya da donanım bileşeni varsa bunları doğru şekilde imha edin.
Bütün bu birikmiş dağınıklıkla başa çıkmak hiç kolay değil, haklısınız. Tüm adımları bir seferde tamamlamayı hedeflemeden de hatırı sayılır bir aşama kaydedebilirsiniz. Bunun için bahardan daha güzel bir vesile olabilir mi?
Ferah, güvenli, sağlıklı baharlara!
Kaynaklar: The Guardian & Wired