Pek çoğumuz diplomamızla okuldan çıktıktan sonra, farklı alanlarda bilgi edinmeye devam etmenin gerekli olmadığı düşüncesi ile hareket ediyoruz. Öte yandan artık, öğrenmenin kimse için herhangi bir alanla sınırlı tutulamayacağı bir dünyada yaşıyoruz. Yeniliklerin, oyunu sürekli olarak değiştirdiği bugünün iş dünyasında, ‘uyum sağlamak’ ağırlığınca altın kadar değerli.
Bu beceri, dönüşen girişim alanında sadece hayatta kalmanızı sağlamakla kalmaz; aynı zamanda hızla gelişmenize yardımcı olur. Sürekli bir ‘öğrenen’ olmak, alanınızda da, genel anlamda da ortalamanın ötesinde kalmanızı sağlar. Sürekli öğrenme alışkanlığını kazanmak ise zahmetli olmak ya da çok zamanınızı almak zorunda değil. İşte öğrenmeyi günlük alışkanlığa çevirmenin 3 pratik yolu:
Spesifik ve somut öğrenme hedefleri belirleyin
Bütün o ‘kendini geliştirme’ fikirlerini zihninizden çıkarın ve gözle görülebilir şekilde hayatınızda uygulamaya geçirin. Öğrenmek istediklerinizin bir listesini yapmak, hedeflerinize sadık kalmanıza faydalı olur.
Büyük resmi, günlük, aylık ve yıllık basamaklara bölerek yönetilebilir amaçlara çevirin. Örneğin SEO tekniklerini öğrenmek istiyorsanız, işe her gün konuyla ilgili bir blog yazısı okuyarak başlayabilirsiniz. Prioritab gibi Chrome eklentileri de kısa vadeli günlük hedeflerinizi ve uzun vadeli (haftalık / aylık) hedeflerinizi göz önünde tutmanıza yardımcı olabilir.
Öğrenmek için bir dersliğe ihtiyacınız yok
İnternet – en üst seviye çevrimiçi derslerin de aralarında bulunduğu – pek çok harika şey sağlayarak Güneş’in altındaki (neredeyse) her konuyu öğrenmemize imkan sunuyor. Dersliklerde fiziksel olarak bir araya gelmek gibi geleneksel öğrenme yöntemleri vazgeçilmezse de, hayat boyu öğrenme amacıyla yola koyulduğunuzda internet de paha biçilmez bir araçtır. Ufkunuzu genişletebilir ve öğrenme şeklinizi günlük programınıza ve ihtiyaçlarınıza göre ayarlama imkanı sunar.
Dünyanın en iyi üniversitelerince sağlanan (Yale, Standford) ve finanstan psikolojiye kadar uzanan çeşitlilikte binlerce ücretsiz video derse ulaşabilirsiniz.
Online öğrenme için özel olarak hazırlanmış platformlardan (Lynda, Coursera) istediğiniz dersi alabilir ve dilediğiniz hızda tamamlayabilirsiniz. Photoshop, Android uygulama yazımı, SEO pazarlama teknikleri gibi pekçok konuyu bu sitelerden öğrenebilirsiniz.
Bir başka harika ve ücretsiz eğitim aracı ise aklınıza gelebilecek hemen her şeyle ilgili en az bir açıklayıcı bir videonun bulunabildiği Youtube’dur. Onu, TED Talks gibi yön gösterici içerikleri takip etmek ve yeni gelişmeler konusunda güncel kalmak için de kullanabilirsiniz.
Kötü zamanlarda öğrenmek
Bir çalışan olarak, sürekli öğrenimi araya sıkıştırmak epey zorlu olabilir. Bununla birlikte, podcast yayınları ya da (kurgusal olmayan) sesli kitaplarla öğrenme işi daha kolaylanabilir. İşten eve dönüş, egzersiz ya da yemek yapımı sesli öğrenme için ideal zamanlar olabilir. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Harvard Business Review’ın Ideacast isimli podcast serisi, girişimciliği sektörün öncü isimlerinden öğrenmek isteyenler için harika bir seçenektir.
Son olarak
Hayat boyu öğrenmeyi günlük alışkanlık haline getirmek kulağa epey zaman isteyen bir şey gibi geliyor olabilir ancak günlük miktarını küçük küçük artırabileceğiniz ve gelecekte kesinlikle karşılığını alacağınız bir pratiktir. Bugün başlayın – gelecekteki kendiniz, bugünkü size müteşekkir kalacaktır!
Kaynak: ThriveGlobal