NASA’nın uzay aracı Juno, Jüpiter’in uydusu Io’nun gezegen üzerine düşen gölgesini görüntüledi.
NASA’da yazılım mühendisi olarak görev yapan bilim insanı Kevin M. Gill, Jüpiter’de yaşanan Güneş tutulmasının görüntülerini de sosyal medya hesabından paylaştı.
Jupiter and the shadow of Io, @NASAJuno Perijove 22 – https://t.co/G7zALkcpoF pic.twitter.com/BAE9ppmegn
— Kevin M. Gill (@kevinmgill) September 13, 2019
Astrofizikçi Katie Mack ise Io’nun gölgesinin neden bu kadar keskin olduğunu ise Twitter hesabından açıkladı. “Jüpiter’de güneş tutulması görüntüsü (ve gerçek!)! Bu siyah daire, Güneş’in engellediği ayın gölgesi” paylaşımını yapan Mack, açıklamalarına şu sözlerle sürdürdü:
“Neden Jüpiter’deki gölge keskin ve neden Ay’ın Dünya’daki gölgesi bulanık? Io uydusu, o kadar büyük ve gezegene o kadar yakın ki Güneş’i engellemekten daha fazla işleve sahip (Jüpiter’in bakış açısına göre Güneş’ten 4x görünür) ve penumbra (yani gölgenin bulanık dış kenarı) süper ince olduğu kadar da yakındır.”
Why is the Moon’s shadow on Earth fuzzy while Io’s shadow on Jupiter is so sharp? Io is so big & close that it more than blocks the Sun (it appears 4x as big as the Sun from Jupiter’s perspective) and it’s so close that the penumbra (fuzzy outer edge of shadow) is super thin.
— Katie Mack (@AstroKatie) September 14, 2019
Juno, 2016 yılında Jüpiter’in yörüngesine girmiş ve gezegenle ilgili bazı ilginç keşifleri NASA’ya göndermişti.
Kaynak: CNET