Eğer bu yazıyı okuyorsanız büyük bir olasılıkla kişisel bilgileriniz halka açık halde bulunuyor. Üstelik “halk” derken kastedilen, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir insan olabilir. Bunu daha iyi açıklayabilmek için bir örnek: Geçtiğimiz günlerde 50 milyondan fazla Facebook kullanıcısının verilerinin, 2016 ABD başkanlık seçimleri sırasında Trump’ın kampanyası kapsamında siyasi reklamları daha iyi hedefleyebilmek amacıyla kullanıcı verilerini kullandığı iddia edilen İngiltere merkezli Cambridge Analytica’nın eline geçtiği ortaya çıkınca Facebook eleştiri bombardımanına tutuldu.
Cambridge olayının tüm ayrıntıları henüz açığa çıkmamış olsa da – ki Facebook’un şirketi kendi iletişim ağından uzaklaştırması yeterliydi – olayın daha da rahatsız edici tarafı, bu ücretsiz hizmetlere kaydolduğunuz daha ilk anda sözleşmedeki tüm ağır hükümleri kabul etmiş olduğunuzdan, genelde bu ücretsiz hizmetlerdeki kişisel bilgileriniz herkes tarafından kullanılabilir. İşte tam da bu nedenle bazı kullanıcılar, söz konusu çevrimiçi gizlilik olduğunda nükleer silahı kullanmayı tercih ediyor: İlk buldukları fırsatta hesaplarını siliyor ya da devre dışı bırakıyorlar.
Peki kendinizi internet aleminden silmek bu şirketlerin bilgilerinizi ele geçirmesini nasıl önleyebilir? Cevap basit: Önleyemez. Maalesef hiçbir zaman kendinizi internetten tamamen silemezsiniz ama izlerinizi en aza indirmenin yolları mevcut ki, bu da birilerinin verilerinize ulaşabilme ihtimalini düşürür. İşte bunu yapmanın bazı yolları…
Fakat sizi uyarıyorum: Bilgilerinizi internetten kaldırmanız, olası iş fırsatlarını kaçırmanıza yol açabilir.
1. Alışveriş sitelerindeki, sosyal ağlardaki ve internet hizmet sunucularındaki hesaplarınızı silin ya da devre dışı bırakın
Hangi sosyal ağlarda hesabınız olduğunu bir düşünün. Facebook, Twitter, LinkedIn ve Instagram gibi belli başlı sitelerin yanı sıra, Tumblr, Google+ ve hatta MySpace türü sitelerde hala halka açık hesaplarınız var mı? Peki ya Reddit hesabınız? Hangi alışveriş sitelerine kayıtlısınız? Yaygın olanlar, Amazon ve diğerlerinde depolanan bilgileri elde edebilir.
DeleteMe gibi bir servis kullanmanız, kendinizi internetten silerken daha az başınızın ağrımasına yardımcı olabilir.
Tüm bu hesaplardan kurtulmak için hesap ayarlarına girin ve hesabı kaldırma, kapatma ya da devre dışı bırakmayla ilgili bir seçenek olup olmadığına göz atın. Hesabınıza bağlı olarak bu seçenek gizlilik, güvenlik ya da bu tür bir ayarın altında bulunabilir.
Eğer belirli bir hesap konusunda sorun yaşıyorsanız, hesabınızı silmek istediğiniz sitenin adıyla nasıl silebileceğiniz konusunda Google’a başvurabilirsiniz. Bu şekilde hesabınızı nasıl sileceğinize dair talimatlara daha kolay ulaşabilirsiniz.
Eğer bir nedenden ötürü hesabınızı silemiyorsanız hesap bilgilerinizi gerçek olmayan bilgilerle değiştirin – sahte ya da tamamen gelişigüzel bilgilerle…
2. Kendinizi veri toplama sitelerinden silin
Bilgilerinizi toplayan şirketler var. Bu şirketler veri simsarları olarak adlandırılıyorlar ve Spokeo, Whitepages.com, PeopleFinder türü isimlere sahipler. İnternet ortamında gerçekleştirdiğiniz her türlü eylemden size dair veri topluyorlar ve sonra da bu bilgileri çoğunlukla sizin için daha çok kişiselleştirilmiş reklam yayınlamak ve size daha fazla şey satmak amacıyla ilgili taraflara satıyorlar.
Şimdi kendi adınızı bu sitelerde aratabilirsiniz ve sonrasında her siteyle bireysel olarak adınızın kaldırılması konusunda anlaşabilirsiniz. Sorun şu ki, her sitenin ayrılma prosedürü farklı ve bazen faks gönderme ve fiili fiziki evrak doldurma işleri içerebiliyor. Fiziki. Evrak işi. Pardon hangi yıldaydık?
Her neyse, bunu yapmanın en kolay yolu DeleteMe gibi bir servis kullanmak. Servis, yıllık 129$’a sizin için tüm bu monoton aşamaları halledebiliyor. Hatta isminizin bu sitelere tekrar eklenmediğinden emin olmak için birkaç ayda bir tekrar kontrol ediyor.
Sizi burada da uyarmalıyım: Eğer adınızı bu veri simsarı sitelerden silerseniz çoğunlukla Google arama sonuçlarından da silmiş olursunuz ve böylece insanların sizi bulması çok daha zor bir hale gelir. DeleteMe ayrıca size istediğinizde her bir veri simsarı siteden silme işlemini kendi başınıza gerçekleştirebilmeniz için kılavuz seti sunuyor.
3. Bilgilerinizi internet sitelerinden doğrudan kaldırın
İlk olarak, internette listelenmediğinizden emin olmak için telefon şirketinize veya mobil servis sağlayıcınıza danışın ve eğer böyle bir durum varsa onlardan adınızı kaldırmalarını isteyin.
Eski bir forum gönderinizi veya bir zamanlar yazdığınız eski utanç verici bir blog iletisini kaldırmak istiyorsanız, her bir sitenin ağ yöneticisi ile ayrı ayrı bağlantı kurmanız gerekir. İrtibata geçilecek doğru kişiyi bulmak için sitenin Hakkımızda ya da Kişiler sekmesine bakabilir veya www.whois.com adresine girebilir ve iletişim kurmak istediğiniz alanı adını aratabilirsiniz. Buradan tam olarak kiminle iletişim kurulacağı hakkındaki bilgiye ulaşabiliyor olmalısınız.
Maalesef özel internet sitesi operatörlerinin gönderilerinizi kaldırma zorunluluğu yoktur. Bu yüzden, bu sitelerle bağlantı kurduğunuzda kibar olun ve gönderilerinizin neden kaldırılmasını istediğinizi açıkça belirtin. Umuyorum ki sizi gerçekten anlayıp gönderilerinizi kaldıracaklardır.
Eğer sorun çıkarırlarsa, 4. adımı deneyebilirsiniz. Daha az etkili olur ama uygulanabilir bir seçenek.
4. İnternet sitelerinden kişisel bilgilerinizi kaldırın
Birisi sosyal güvenlik numarası veya banka hesap numarası gibi hassas bilgilerinizi yayınladıysa ve yayınlandığı sitenin ağ yöneticisi bu bilgileri kaldırmazsa, bilgilerinizin kaldırılması için Google’a yasal bir istek gönderebilirsiniz.
Kişisel bilgilerinizin inatçı bir siteden kaldırılmasını sağlamak için Google’ın yasal yetkilerini kullanmanız gerekebilir.
Kaldırılma süreci biraz zaman alabilir ve başarılı olacağının da bir garantisi yok ancak kendinizi böylesi savunmasız bir durumda bulursanız, başvurabileceğiniz en iyi yol da budur.
5. Güncel olmayan arama sonuçlarını temizleyin
Google’ın URL kaldırma aracı, internet üzerinden geçmişte yapılmış hataların kanıtlarını silmek için kullanışlıdır.
Diyelim ki, hakkınızda kurtulmak istediğiniz bilgileri içeren bir internet sayfası var. Eski iş vereninizin personel sayfasında siz işinizi değiştirdikten aylar sonra bile bulunmanız gibi. Sayfayı güncellemelerini sağlamak için onlarla iletişime geçersiniz. Onlar bunu yapar ancak adınızı Google’a girdiğinizde, sayfa hala arama sonuçlarınızda görünür – bağlantıya tıkladığınızda adınızı sitenin hiçbir yerinde bulamasanız bile. Bu, sayfanın eski versiyonunun Google sunucularına kaydedildiği anlamına gelir.
İşte bu URL kaldırma aracı tam da burada devreye girer. Kaydedilmiş arama sonucunu silerek sunucularını güncelleyeceğini ve böylece artık sayfayla ilişkiniz olmayacağını umarak URL’yi Google’a gönderin. Google, bazı nedenlerden ötürü, kaydedilmiş bilgilerinizi silmeyebilir ama varlığınızın internetten mümkün olduğunca silinmesi için denemeye değer.
6. Atmak isteyeceğiniz en son adım: E-posta hesaplarınızı silmek
Sahip olduğunuz e-posta hesabının türüne bağlı olarak atacağınız adım miktarı değişebilir.
Hesabınıza giriş yapmalısınız ve sonra hesabımı kapat veya sil seçeneğini bulmalısınız. Bazı hesaplar tekrar aktive etmek isterseniz diye belli bir süre daha açık kalacaktır.
Önceki adımları tamamlayabilmeniz için e-posta adresi gerekli olacaktır, bu nedenle bu işlemin son adımınız olduğundan emin olun.
Son Bir Şey Daha…
Bu süreçten geçerken sabırlı olmayı unutmayın ve hepsinin bir günde bitmesini beklemeyin. İnternetten kalıcı olarak silemeyeceğiniz bazı şeyler olduğunu da kabul etmeniz gerekebilir.
Kaynak: cnet