2014 yılında blogger anne Lindsay Kujawa, bir havuz partisi esnasında suya düşüp 20 saniye içinde kurtarılan ve biraz sarsılmış olsa da iyi gözüken oğlu Ronin’i eve götürdü. Kujawa saatler sonra oksijen seviyesinin düşüşünü çaresizce izlediği Ronin ile bir ambulanstaydı. Ronin kurtarıldı ancak her kuru boğulma hikayesi mutlu sonla bitmiyor.
”O güne dek ‘kuru boğulma’ diye bir şey duymamıştım” ifadelerini kullanan Kujawa, eğer duymuş olsaydı her şeyin çok farklı olacağını belirtiyor. Yüzme mevsimi gelmişken kuru ve ikincil boğulma hakkında bilmeniz gerekenler temel olarak şunlar:
Bu boğulma tipleri su dışında gerçekleşir.
Kuru ve ikincil boğulma, kişi sudan çıkarıldıktan saatler, hatta günler sonra gerçekleşebilir. Kuru boğulmada su yutulmuş ancak ciğerlere kaçmamıştır. Solunum yoluna giren su, buradaki kasların spazmına (istençdışı kasılmalarına) sebep olur ve bu da solunumu güçleştirerek boğulmaya sebebiyet verir.
İkincil boğulmada ise su ciğerlere girer ve yine hayati tehlike yaratan solunum güçlüklerine ve enfeksiyonlara sebep olur.
Boğulma tehlikesi atlatan kişiyi gözlem altında tutmak önemlidir.
Kuru boğulma dakikalar içinde gerçekleşebilirken ikincil boğulmanın belirti göstermesi çok daha uzun zaman alabilir. Özellikle saniyeler içinde suya batıp çıkan çocuklar söz konusu olduğunda olay pek dramatik gözükmese de hemen ardından çocuğun davranışlarını ve hareketlerindeki değişiklikleri izlemeye başlamak son derece önem taşır.
Öksürük ve halsizliğe dikkat
Özellikle çocuklarda olağandan daha az hareketlilik, öksürük ve solunum güçlüğü en temel belirtiler olarak sayılabilir. Çocuk aniden fazla uykulu ve halsiz davranmaya başladıysa derhal tıbbi destek almanız gerekir. Her iki tipte de zamanında müdahale hayati önem taşımaktadır.
Tüm boğulma vakalarının yüzde 2’sini oluşturur
Bugüne dek pek duyulmamasının sebebi kuru ve ikincil boğulmanın pek yaygın olmamasıdır. Panik ve histeriye sebep olmadan ya da yaygınlaşmasını beklemeden bilinçlenmek önemlidir.
Ebeveynlerin yapabileceği çok şey var
Suya yakın olan çocuğa birinin göz kulak olduğundan emin olun. Filmlerde görülenin aksine boğulma çok hareketli ve dikkat çekici şekilde yaşanmaz – aslında son derece sessiz ve hareketsizce yaşanır. Çocuğunuza yüzme yeteneği kazandırmanız önemlidir. 5 yaş altı çocuklar özellikle risk altındadır çünkü yüzmeyi bilenler bile su yuttuğunda fazlasıyla panikler. ABD’de 4 yaş altında en fazla ölüme sebep olan ikinci şey boğulmadır.
Kaynak: Huffpost