Başkan Trump, Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği yönündeki iddiaları artık geride bırakmanın ve ülke ile ilişkileri toparlamanın derdine düşünce bazı hassas konularda aceleci davrandı.
Ne olmuştu?
Amerikan istihbaratı Trump’ın seçilmesinde Rusya’nın etkisinin olduğuna ilişkin ciddi suçlamalarda bulunmuştu. Donald Trump’ın ekibinden bazı isimler de istihbarat servislerinin açıklamalarına şüpheyle yaklaşarak “Bunlar, Saddam Hüseyin’in kitle imha silahları olduğunu iddia edenlerle aynı insanlar” demişti.
Putin’le diyalog
Trump, artık klasikleşen pazar sabahı tweet serilerinde Putin’le ilk yüz yüze görüşmesinden bahsetti: “Rusya ile yapıcı bir şekilde yolumuza devam etmenin zamanı geldi” ifadelerini kullanan Trump Putin’e iki kez ısrarla Rusya’nın ABD seçimlerine karışıp karışmadığını sorduğunu ve Putin’in bu iddialara şiddetle karşı çıktığını belirtti. Trump bu beyanları kabul edip etmediğini açık bir şekilde söylemedi.
I strongly pressed President Putin twice about Russian meddling in our election. He vehemently denied it. I've already given my opinion…..
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 9, 2017
Trump ikna olmuş gibi
Putin ise “Sorularını sordu, yanıtladım. Trump’ın cevaplardan memnun bir hali vardı.” açıklamalarında bulundu. ABD’li yetkililer bu açıklamaya doğrudan itiraz etmedi.
Trump ayrıca, Rusya’nın seçime müdahale etmiş olma ihtimalinin olduğunu ancak bunun kesin olarak bilinemeyeceği ve diğer ülkelerin de saldırıya karışmış olabileceğini belirtti.
Siber güvenlik ortaklığı
Trump bir başka tweetinde de, ülke ilişkilerine “devam etme” çabasının bir parçası olarak Rusya ile ortaklaşa “kapalı bir siber güvenlik birimi” oluşturma ve siber saldırıları engelleme konusunda görüş alışverişinde bulunulduklarını yazdı. Trump ayrıca, Putin ile bu görüşmenin karara bağlanmadığını, “Ukrayna ve Suriye sorunları çözülene kadar hiçbir şey yapılmayacak” ifadeleri ile vurguladı.
Putin & I discussed forming an impenetrable Cyber Security unit so that election hacking, & many other negative things, will be guarded..
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 9, 2017
Senatörlerden tepki
Bu plan, Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio’nun da Amerika Birleşik Devletleri’nin siber güvenlik konusunda Rusya ile ortak olabileceği fikrini tiye almak için tweet atmasıyla geri çekildi. Rubio, “Putin ile bir ‘Siber Güvenlik Birimi’ için ortaklık yapmak, Esad’la ‘Kimyasal Silahlar Birimi’ için ortaklık yapmakla eşdeğer” yazdı.
Senatör Lindsey Graham ise, bir TV programında bu ortaklığı kastederek “Şimdiye kadar gördüğüm en aptalca öneri değil ama ona oldukça yakın.” ifadelerini kullandı.
Geri vites
Son olarak dün ”Başkan Putin’le siber güvenlik birimi tartışmamız bunun olabileceğini düşündüğüm anlamına gelmez. Düşünemiyorum. Ancak (Suriye’yi kast ediyor) bir ateşkes olabilirdi ve oldu da.” ifadeleriyle tartışmalara son vermek isteyen Trump önceliğinin Rusya ile ilişkileri bir an önce normalleştirmek olduğunu tekrarlamış oldu.
The fact that President Putin and I discussed a Cyber Security unit doesn't mean I think it can happen. It can't-but a ceasefire can,& did!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 10, 2017