Sim, uzunluğu 5 mm.’den kısa olan plastikleri kapsayan ‘mikroplastik’ kategorisinde yer alır ve vücut jeli, yüz sabunu gibi kozmetik ürünlerde yaygın olarak bulunur. Mikroplastikler, su arıtma sistemlerini geçerek, akarsu ve denizlere karıştığı için bilim camiasının merceği altında. Bu minik partiküllerin, balıklar ve kuşlar tarafından sindiriliyor oluşu ise konunun en hassas kısmı. Birleşik Krallık’ta yapılan güncel bir araştırma, avlanan balıkların üçte birinin vücudunda plastik kalıntılarına rastlandığını ortaya koyuyor.
Massey Üniversitesi’nde çevre antropoloğu olan Dr. Trisia Farrelly’e göre ‘’mikroplastik yapıdaki her türlü ışıltı, parıltı verici şey yasaklanmalı.’’
Birleşik Krallık, mikroplastiklerin kullanımını yasaklamaya hazırlanırken, bilim insanları tüm dünyaya aynı yasağı uygulama çağrısında bulunuyor. Kongre 2015 yılında, mikro boyutlardaki plastik boncuklar içeren her türlü kozmetik ürününün üretimine 1 Temmuz 2017 tarihine dek, satışına ise 1 Temmuz 2018 tarihine dek son verilmesine ilişkin düzenlemeyi onaylamıştı. Bununla birlikte sim, spesifik olarak bu düzenleme kapsamında yer almıyordu.
Eğer el işlerinde ya da dekorasyonda bir daha sim kullanamayacak olma ihtimali canınıza sıktıysa üzülmeyin çünkü çevre dostu sim üreten markalar da (elbette) var. Bitki temelli bu simler doğada tamamen çözünebiliyor. Bu sürdürülebilir seçeneğin görünümü de bildiğimiz simden farklı değil. Pırıltısının sorumluluğunu taşımak isteyenlerin bilgisine…
Kaynak: Fatherly