Mutluluğun Öncülü Başarı Mı?
Yale’in PSYC 157 kodlu ‘’Psikoloji ve İyi Yaşam’’ dersine, ders kayıtlarının açılmasının üzerinden birkaç gün geçtiğinde 300 kadar kişi kaydolmuştu. 3 gün içinde bu sayı ikiye katlandı. 3 gün daha geçtiğinde ise 1200 öğrenci – yani Yale lisans öğrencilerinin 4’te 1’i derse kaydını yaptırmıştı.
Öğrencilere daha mutlu ve tatminkar bir hayata ulaşmanın yollarını göstermenin hedeflendiği ders, 42 yaşındaki Psikoloji Profesörü Laurie Santos tarafından haftada 2 kez veriliyor.
Dr. Santos bir röportajda ‘’Öğrenciler kendi kendilerine mutlu olabilmek ve kampüs kültürünü değiştirebilmek için değişmek istiyor.’’ ifadelerini kullanıyor. ‘’Her 4 Yale öğrencisinden 1’inin bu dersi almasıyla aslında (şayet – daha minnettar hissetmek, daha az ertelemek, daha güçlü sosyal bağlar kurmak gibi – iyi alışkanlıklar edinirlerse) okul kültürüne de değişim tohumları serpmiş oluyoruz.
Dr. Santos, Yale öğrencilerinin bu derse gösterdiği ilgiyi, lisedeyken, (Yale gibi yerlerde karşılaşılan) akıl sağlığı krizlerine yol açabilecek zararlı hayat alışkanlıkları edinerek, okul başarısı uğruna mutluluklarını ikinci plana atmak zorunda kalmış olmalarına bağlıyor.
2013 tarihli bir Yale Kolej Konseyi araştırmasına göre lisans öğrencilerinin yarısından fazlası, okulda geçirdikleri süre boyunca akıl sağlığı desteğine başvuruyor.
Gerçekte pek çoğumuz kaygılı, stresli, mutsuz ve donuğuz. Bu ders, öğrencilerin derslerine, sonraki aşamaya ya da sonraki başarıya odaklanabilmek uğruna, gerek olumlu gerek olumsuz duygularını bastırmaktan/uyuşturmaktan nasıl yorgun düştüğüyle ilgili konuşmaya önemli bir yer ayırıyor.
Alannah Maynez, 19, Öğrenci
”Kendini Hack Et”
Psikoloji Bölümü Başkanı Woo-Kyoung Ahn, Yale’de bir pozitif psikoloji dersi açılmasının uzun zamandır öğrencilerin talebi olduğunu ve Dr. Santos dersi önerdiğinde mutluluktan havaya uçtuğunu ifade ediyor.
Ders hem pozitif psikolojiye – insanların gelişmesine imkan tanıyacak karakteristiklere – hem de davranışsal değişikliklere – bu derste öğrenilenlerin gerçek hayata nasıl yansıtılacağına – odaklanıyor. Öğrenciler mini testlerden, ara sınavlardan ve final teslimi olarak Dr. Santos’un ‘’Kendini Hack Et’’ dediği bir tür kişisel gelişim projesinden sorumlu.
Yale’in En Zorlu Dersi
Bazı öğrenciler bu dersi, az yükümlülüğü olan, rahat bir ders alma fırsatı olarak gördüklerini de itiraf ediyor. Kimilerine yüksek not almanın zahmetsiz bir yolu gibi gelse de Dr. Santos, dersini ‘Yale’in en zorlu dersi’ olarak nitelendiriyor: ‘’Hayatlarında gerçek bir değişim yaratma sorumluluğunu her gün üstlenmek zorundalar.’’
Dr. Santos Yale öğrencilerinin yaşamsal tatminle ilişkilendirdikleri – yüksek notlar, prestijli bir staj, iyi maaşlı bir iş gibi – şeylerin mutluluğu artırmayla hiç de ilgili olmadığına dikkat çekiyor.
Bilim insanları 10 yıl kadar önce, (iyi notlar almak ya da piyangoyu kazanmak gibi) bizi mutlu edecek şeylere ilişkin sezgilerimizin tamamen yanlış olduğunun -bugün olduğumuz kadar- farkında değildi.
Santos ayrıca dersinin seminer versiyonunun çekimlerinin tamamlandığını ve ‘Mutluluğun Bilimi’ adıyla Coursera gibi e-eğitim platformlarında ücretsiz olarak sunulacağını ifade etti.
Kaynak: New York Times