Erkeklerde kısırlık sorununa Matrix senaryosundan fırlamış gibi bir çözüm sunan teknoloji: Spermbot.
Desteklemek üzere tasarlandığı spermin kendisinden daha kararlı olacak şekilde geliştirilen Spermbot, Alman bilim insanlarının eseri.
Ne işe yarar?
Mikroskobik boyutta olan ve manyetik olarak kontrol edilebilen araç, spermler için bir tür elektrikli kaykay görevi görüyor. Yani hedefe ulaşmak için genellikle yeterli enerjiye sahip olmayanlara pratik ve sorunsuz bir çözüm sunuyor. Spermbot deney aşamasında olsa da pek uzak olmayan bir gelecekte erkek kısırlığında kullanılabilecek yöntemler ve olasılıkları hakkında ipuçları vermesi bakımından önem arz ediyor.
Daha yakından bakın
- Almanya Dresden merkezli ‘Tamamlayıcı Nanobilimler’ araştırmacıları yumurtaya doğru yavaş ilerleyen spermleri destekleyici bir mekanizma geliştirdi.
- Sarmal yapılı bu mikro-tüp 50 mikron uzunluğunda ve titanyum ile demir parçacıklarından oluşuyor. (1 milimetre 1000 mikron)
- Tüp girişi geniş, çıkışı dar olarak tasarlanmış. Böylece sperm tüp içine girebiliyor ancak buradan çıkamıyor.
- Sperm kuyruğu yumurta ile etkileşebileceği şekilde dışarda bırakılıyor.
- Araştırmacılar manyetik alan yardımıyla spermbotun hızını ve yönünü tayin ederek onu yumurtaya yönlendirebiliyor.
- ABD’de çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yüzde 15’i fertilite sorunu yaşıyor ve bunun yarısı kadarı erkek kaynaklı.
- Spermbot şu anda laboratuvar aşamasında. Henüz başarılı bir döllenme gerçekleşmiş değil.
- İnsanlar üzerinde denenmeden önce araştırmacılar spermbotu insan vücudunda hareket halinde kayda alabilmenin bir yolunu arıyor. Böylelikle daha isabetli bir yönlendirme gerçekleşebilecek.
- Spermbot günün birinde oldukça maliyetli olan tüp bebek tedavisine alternatif olabilir.
Kaynak: InterestingSh!t