Bisiklet gelişmiş ülkelerde gün geçtikçe daha çok tercih edilen bir ulaşım ve aktivite aracı haline geldi. Ülkemizde de özellikle büyük şehirlerin trafik yoğunluğu, sürdürülebilirlik ve sağlıklı yaşam bilincinin yaygınlaşması gibi etkenlerle bisiklet kullanımı (ve bisiklet yolları) yaygınlaşsa da bisikletler hala diğer ulaşım araçlarına nazaran hırsızlığa karşı çok daha korunmasız. Ancak Hande Ü.’nün yaşadıkları çok daha önemli bir noktaya dikkatleri çekmiş durumda: Bisiklet kilitleri hırsızları durduramıyor.
Yazının devamında ”İstanbul’un bisiklet dedektifi” başlıklı Hürriyet gazetesi haberinden alıntılar yer almaktadır.
Hangi kilit güvenli?
- Piyasada bisiklet kilidi çok. U kilitler, çelik telliler, katların olanlar, zincirliler. Şifreli olanlar. Asma kilit takılanlar. Hangi kilidi kullanırsanız kullanın bisikletler hırsızlar için kolay bir hedef.
- Zincir ve çelik halat kilitler, demir makasıyla peynir gibi kesiliyor. Asma kilitleri bir hadi bilemedin birkaç vuruşta kırıyor. Katlanır ve U kilitler hırsızları biraz uğraştırıyor ama onun da üstesinden geliyorlar.
- Bisiklet kilidi çalınmayı önlemekten çok hırsıza vakit kaybettirmek için kullanılacak bir güvenlik aracı.
- Bisiklet tutkuları, “Hangi kilit güvenli?” sorusuna tek yanıt veriyor: “Hiç birisi.”
Yapacak bir şey yok mu? Var.
- Hırsızı oyalayabilmek için, bisiklete verdiğiniz paranın yüzde 10-20’sini gözden çıkarıp iyi bir kilit alın.
- Kilidi, bisikletinizin yanından kısa süre ayrılacağınız zaman kullanın.
- Bir dakika bile yanından ayrılsanız bisikletinizin mutlaka kilitleyin.
- Bisikletinizi her gün aynı yerde bırakmaktan kaçının.
- Mümkünse iki kilit bulundurun. Biriyle bisikletinizi sabit bir noktaya kadrosundan bağlayın. Diğerini kadro ile arka tekerleği bağlamak için kullanın.
- Bisikletinizi bağladığınız direğin yere sabit olup olmadığını kontrol edin.
- Değerli aksesuarlarınızı bisikletin üzerinde bırakmayın.
- Apartman girişlerine bisiklet bağlamayın. Evinize çıkarın.
Çalınma riskine karşı
- Bisikletinizin faturasını atmayın.
- Üzerindeki aksesuarlarla birlikte fotoğraflarını çekip saklayın.
Çalındıktan sonra
- Fatura ve fotoğraflarıyla polise başvurun.
- Çevredeki güvenlik kameralarını araştırın.
- İkinci el bisiklet satış sitelerini araştırın.
- Çevredeki bisiklet tamircilerine bisikletinizin bir fotoğrafını ve telefonunuzu bırakın.
- Çalıntı bisikletlerin satıldığı ikinci el pazarlarını gezin.
GPS takip cihazları her bütçeye hitap etmiyor
Bisiklet hırsızlığı özellikle Avrupa’da Türkiye’yi fersah fersah geride bırakacak kadar mesafe kaydetmiş. Hırsızlara karşı yeni önlemler de gelişiyor. Fiyatları pahalı ama son çare GPS takip cihazı. Fara, gidona, sele borusuna gizlenen GPS takip cihazı sayesinde, çalınan bisikletinizin yerini akıllı telefondan tespit edebiliyorsunuz. Henüz Türkiye’ye gelmeyen bu cihazların fiyatı 500 liralardan başlayıp artıyor.
Daha özel ve pahalı bisikletler söz konusu olduğunda hırsızlık yöntemleri de sofistike bir hal alıyor. İngiltere’de hırsızlar bisiklet kullanıcılarının akıllı telefonları üzerinden kullandıkları egzersiz uygulamalarına sızarak bisikletlerin yerini tespit edebiliyor. Sosyal medya paylaşımlarını da takip ettikleri biliniyor. Hırsızlar için bir başka önemli işaret de bisiklet taşıma aparatı bulunan otomobiller.
Sanki araba çalınıyor. Hangi bisiklet tamircisi yapılan bisikletin çalıntı olup olmadığını kontrol eder ? Kuyumcu değil ki bu gelenin tipine baksın elindeki listeye baksın sonra polisi arasın. İlan sitelerine de baksan ne değişir uzaktan 2 fotoğraf koyacak seninki mi değil mi belli değil. Nasıl belli olsun ? Aynı modelden bir tane üretilmiyor özel üretim değilse.